fien
Ota meihin yhteys puh. 09 439 0060 | info-acre (at) aalto.fi

Search

fien

Koulu palveluna -konsepti sai kansainvälisen innovaatiopalkinnon

03
helmikuun

Espoon kaupungin ja Aalto-yliopiston yhdessä kehittämä Koulu palveluna -konsepti on palkittu Laatukeskuksen kansainvälisessä Quality Innovation Award -kilpailussa. Konsepti voitti Koulutusalan innovaatiot -sarjan.

Espoon kaupungin ja Aalto-yliopiston kehittämä konsepti viitoittaa tietä tulevaisuuden oppimiselle. Koulu palveluna -konseptissa uusi palveluarkkitehtuuri määrittelee koulun oppimista tukevien resurssien verkostoksi. Siinä kokeillaan rohkeasti uudenlaista toimintatapaa, jossa lukio ja yliopisto toimivat samalla kampusalueella jaetuissa tiloissa, jakavat myös muita resursseja ja tekevät tiivistä yhteistyötä. Uudenlainen kouluratkaisu sai alkunsa opetuksen palveluarkkitehtuuriin liittyvästä tutkimus- ja kehityshankkeesta, jota johti Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori Jarmo Suominen.

Koulu palveluna -kokeilusta on hyviä kokemuksia. Espoon kaupungin Haukilahden lukio aloitti elokuussa 2016 toimintansa Otaniemen kampuksella. Koulu käyttää yliopiston tiloja, ja myös muut resurssit, kuten tieteellinen tieto, ovat jaettavissa. Opiskelijat arvostavat uudenlaista oppimisympäristöä ja kokevat, että se tukee heidän hyvinvointiaan ja omaa tapaansa oppia. Opiskelijat kokevat kampusalueen innostavana ja ovat osallistuneet heille avoimille yliopiston kursseille.

Espoo ja Aalto ovat kehittäneet työkaluja konseptin jatkokehittämistä, toimeenpanoa ja vaikutusten mittaamista varten. Seuraavat toteutettavat projektit ovat jo suunnitteilla. Jatkossa konseptia voitaisiin hyödyntää laajemminkin kaupunkikehityksessä palvelukeskeisten ratkaisuiden tuottamisessa. Konseptia sovelletaan myös Tongj-yliopistossa Shanghaissa, Kiinassa.

Suomen laatuyhdistyksen kehittämä Quality Innovation Award -kilpailu on kansainvälistynyt vahvasti viimeisten viiden vuoden aikana. Vuonna 2016 kilpailussa oli mukana yli 350 innovaatiota 11 maasta. Koulu palveluna voitti koulutusalan innovaatioiden sarjan myös Suomen laatupalkintokilpailussa joulukuussa 2016.

Lue lisää:

Koulu palveluna – uudenlaista oppimisympäristöä luomassa
Laatuinnovaatiovoittajat (pdf, laatukeskus.fi)

Artikkelin pääkuvassakuvassa vasemmalta Aalto CRE:n kiinteistösijoitusjohtaja Eetu Ristaniemi, Espoon kaupungin sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä, Aalto-yliopiston professori Jarmo Suominen, Espoon suomenkielisen opetuksen lukiolinjan päällikkö Tapio Erma, Espoon kaupungin sivistystoimen kehittämisjohtaja Kristiina Erkkilä ja Aalto CRE:n toimitusjohtaja Antti Tuomela.