fien
Ota meihin yhteys puh. 09 439 0060 | info-acre (at) aalto.fi

Search

fien

Merkittävä geoterminen pilottihanke Otaniemeen

17
helmikuun

St1 Deep Heat Oy on tehnyt investointipäätöksen pilottilämpölaitoksen rakentamisesta Espoon Otaniemeen. Seitsemän kilometrin syvyyteen kallioperään ulottuvien lämpökaivojen porausvaiheen on määrä alkaa maalis-huhtikuun vaihteessa.

Maanrakennustyöt tontilla ovat jo käynnissä. Työmaa sijoittuu Aalto-yliopistokiinteistöjen omistamalle, niin sanotulle lämpövoimalan tontille (Otakaari 6) ja sulkee ajoreitin Sähkömiehentiellä. Ajoyhteys Maarintaloon ja Sähkömiehentie 4:n kulkee Konemiehentien suunnasta noin 6-8 kuukauden ajan.  Jalankulku Otakaaren ja Maarintalon välillä ohjataan opastettua reittiä pitkin ISS:n talon takaa parkkipaikan kautta. Loppuvuonna Sähkömiehentien ajoyhteys palautetaan ennalleen.

Geoterminen lämpölaitos on yksi Suomen energia-alan merkittävimmistä tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneista. Otaniemen laitos tulee hyödyntämään maan sisällä olevaa lämpöä, joten energialähde on päästötön ja uusiutuva. Maansisäistä geotermistä lämpöä synnyttää radioaktiivisten aineiden hajoaminen. Maalämpö puolestaan on auringon säteilyssä maaperään siirtyvää lämpöä. Valmis voimala toimii siten, että yhdestä reiästä vesi kulkee seitsemän kilometrin syvyyteen missä geoterminen lämpö kuumentaa veden, joka nousee toista reikää myöten ylös. Vettä kierrätetään pumppaamalla.

Maan uumenista saatavaa lämpöä pystyy hyödyntämään nykyisessä kaukolämpöverkossa. Fortum tulee ostamaan laitoksessa tuotetun lämmön kaukolämpöverkkoonsa ja pystyy kattamaan sillä jopa 10 % kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Lisätietoja antaa:
St1 Deep Heat Oy / Markku Roth, projektipäällikkö, p. 050 3744593, markku.roth@st1.fi
St1 Deep Heat Oy/Tero Saarno, tuotantopäällikkö, p. 050 3731923, tero.saarno@st1.fi