fien
Ota meihin yhteys puh. 09 439 0060 | info-acre (at) aalto.fi

Search

fien

Historia ja arkkitehtuuri

Kulttuuriperintö & innovatiiviset ideat.

Otaniemen alue alkoi kehittyä vuonna 1949, kun valtio osti alueelta maata Teknillisen korkeakoulun (TKK) aloitteesta. Samana vuonna Alvar Aalto voitti alueen asemakaavakilpailun, ja alueelle suunniteltiin rakennuspaikat Valtion teknilliselle tutkimuskeskukselle (VTT), TKK:lle sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden asunnoille.

Ensimmäisenä rakennuksista nousi Teekkarikylä, joka palveli vuoden 1952 olympialaisten majoituspaikkana, kuten myös vuonna 2005 yleisurheilun MM-kisojen aikaan. Kiivaimmillaan TKK:n kampusalueen rakentaminen oli 1960- ja 1970-luvuilla. Rakennuksissa näkyy funktionalistinen tyyli, jossa perinteellisistä koristeaiheista on luovuttu. Funktionalistisen tyylin ulkoisia tunnusmerkkejä ovat muun muassa nauhaikkunat ja tasakatto. Alueen rakennusten päämateriaali on tiili. Arkkitehdit ovat perustelleet ratkaisujaan rakennusten toimivuudella.

Alueen asemakaava on suunniteltu melko väljäksi, mikä mahdollistaa lisärakentamisen, ja kampuksen kehittämisessä ollaankin siirtymässä tiivistämisvaiheeseen. Tulevaisuuden visiossamme niin startup-yritykset kuin suurempien yritysten toimipisteet sekoittuvat yhteisissä kortteleissa Otaniemen ytimessä. Design Factory ja Startup Sauna ovat vuorovaikutuksen keskiössä ja entistä tiiviimmin alueen ytimessä, ja Meritekniikan ja Puumiehen kortteleista kehitetään kaupunkimaisen tiiviitä.

Tavoitteenamme on luoda kansainvälisesti merkittävä kekseliään kulttuurin, kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin kasvualusta. Kulttuurihistoria ja arvokkaat luontoalueet ovat Otaniemelle tärkeitä ominaispiirteitä. Otaniemi on paitsi paikallisesti, myös kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä tulevaisuuden tekijä – haluatko sinä olla mukana kehityksen kärjessä?

Lue lisää Aalto-yliopiston kampuksesta!