fien
Ota meihin yhteys puh. 09 439 0060 | info-acre (at) aalto.fi

Search

fien

St1:n geolämpöhanke Otaniemessä etenee

27
huhtikuu

Viime kesänä suoritettujen luotausporausten perusteella Aalto-yliopistokiinteistöjen omistama tontti Otaniemessä osoittautui lupaavaksi kallioperän lämpöä hyödyntävälle lämmöntuotannolle. Nyt alueelle on koottu jättikokoinen porausjärjestelmä, ja Suomen ensimmäisen geotermisen pilottilaitoksen syvälämpökaivojen poraaminen alkaa lähipäivinä.

Syvälämpökaivojen porauksesta vastaava Strada Energy on koonnut alueelle massiivisen porausjärjestelmän, joka on kuljetettu paikalle 58 rekkakuormana. Pora on yli 50 metriä korkea ja sen nostokyky on yli 400 tonnia. Poraa käyttää yhdessä vuorossa viisi henkilöä. Ensimmäisen reiän valmistuttua on vuorossa stimulointivaihe, jonka perusteella toisen reiän tarkka sijainti päätetään mahdollisimman hyvän veden virtauksen aikaansaamiseksi reikien välillä.

Pilottilaitoksen arvioitu käyttöönottoaika on helmikuu 2017. Lämpölaitoksen arvioidaan tuottavan parhaimmillaan jopa 40 megawatin teholla geolämpöä, jonka  Fortum tulee ostamaan kaukolämpöverkkoonsa ja pystyy kattamaan sillä jopa 10 % kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Täysin päästötön geoterminen lämpö voi merkitä voi merkitä isoa harppausta kohti fossiilisista polttoaineista luopumista lämmöntuotannossa.  Pilottihankkeen myötä kallioperästä voidaan saada kaukolämmön tuotantoon uusiutuva energialähde, joka on hyödynnettävissä olemassa olevassa kaukolämpöverkostossa.

Geolämpöhanke on tärkeä osa Fortumin tavoitetta tehdä kaukolämpö hiilineutraaliksi Espoossa vuoteen 2030 mennessä.  Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n tavoitteena on saavuttaa energiaomavarainen Otaniemi 2030.

Lue lisää:

St1 Deep Heat -lehdistötiedote 26.4.2016
Ekokampus 2030 -hanke

Katso Youtube-video